Treceți la conținutul principal

In atentia PARINTILOR-Prima parte

Vor urma cateva episoade special realizate pentru parinti. Ca sa nu luati tot ce nu trebuie de pe facebook.

Noi am stat de vorba cu un specialist. Este vorba despre Edith Munteanu, psiholog.
Am aflat multe lucruri benefice si le vom imparti in cateva episoade.

Episodul 1:

Adrian Muntean: Din punct de vedere psihologic, care este varsta potrivita pentru intrarea unui copil in sala de sport (activitati sportive)?

Edith Munteanu: Copiii ar putea sa fie partasi la o activitate sportiva, sau sa se afilieze unui club sportiv, cand si parintii isi doresc lucrul acesta si copiii simt nevoia sa faca sport. Este foarte important ca in fazele incipiente ale achizitionarii acelor deprinderi motorii fine sau mai grosiere ale sportului respectiv, parintii sa serveasca un rol de model pentru copiii lor. Este esential in ceea ce priveste perceptia copilului in achizitionarea acelui sport. Daca copilul il va percepe pe parinte ca fiind acolo si sustinandu-l, lucrul acesta ar putea sa motiveze resursele personale pe care copilul le are pentru a face fata acelei activitati sportive. Nu este o varsta stabilita. Difera de la copil la copil.

Adrian Muntean: Parintii trebuie sa-si faca griji, ca cei mici nu fac sport? Trebuie sa ne punem intrabarea: Copilul meu are 3 ani, sau 4 si e musai sa-l ducem la un sport? Daca el nu vrea? sau nu e pregatit? Ce este de facut?

Edith Munteanu: Responsabilitatea cea mai importanta a parintelui in ceea ce priveste aceasta alegere sportiva sau alegere a intereselor potrivite pentru copil rezida in capacitatea parintelui de a observa domeniul inspre care inclina copilul. Daca il vede pe copil ca este mai inclinat catre o latura sportiva atunci poate sa examineze care ar putea sa fie acele avantaje personale care l-ar ajuta pe copil sa inceapa un anumit sport specific. De exemplu: mai degraba fotbal si nu baschet, sau mai degraba baschet si nu arte martiale.
Din nou, copiii nu ar trebui fortati de catre parinti sa faca un anumit sport pentru ca fortandu-i constant exista cel putin 2 dezavantaje care ar putea sa apara:
1- Relatia pe care ne-o formam cu copilul va avea de suferit din cauza presiunii parintelui pusa pe copil, aceea de a realiza un anumit sport specific.
2- Copilul va percepe aceasta presiune din partea parintelui ca o pedeapsa si nu ca o activitate placuta, ca o recompensa intrinseca pentru el. Si atunci ajungem din nou la intrebarea: Care este obiectivul pe care parintele il are cu copilul respectiv? Este un interes personal al parintelui ca copilul sa performeze intr-un anumit domeniu specificat si ales de catre parinte sau este alegerea copilului de a performa sustinut fiind de catre parinti intr-un domeniu pe care el il alege.

Daca te intereseaza si alte subiecte, te rog sa ne scrii pe adresa: contact@minutedemiscare.ro

Nu uitati, faceti cat mai multa MISCARE!Comentarii

Postări populare de pe acest blog

T R E I

Din moment ce nu este miezul noptii nu am absolut deloc inspiratie de mare gazetar. Ascult Colinde Bizantine, ca doar suntem in prag de Ajun.
Vin acasa intr o seara in aceasta saptamana de la sala, obosit, cu sutele de copii si exercitii si jocuri in cap. Intru in casa. Copiii danseaza, sar, fericire mare, mare..si tineau ceva la spate. Intr un final imi arata niste BOTOSEI:)))
Punem punct rubricii noastre. Revenim dupa publicitate!
Emotii si bucurii am simtit inainte de Nasterea Lui Iisus..am primit un cadou tare fain si de suflet!
Exact ca in titlul acestui text:))) TREI
Oare ce sa fie?
Sa rezolvam impreuna problema de matematica. Daca avem 2 si acum mai vine unul? Inseamna ca vor fi 3, nu? Exact!!!
Sa fim fericiti cu totii si sanatosi.
Va doresc sa fiti buni, sanatosi, fericiti si va multumesc pentru acest sezon tare bun..
Sa ne revedem cu bine si cu bune!

P.S.: STEAUA noastra a aparut :)Inapoi la RADIO

Am auzit ca vorbesc mult!
 Vorbesc si voi vorbi de fiecare data cand am ceva de spus. Asa sa stiti!Sa se tina bine astia deranjati de vorbele mele :) Ma intorc la prima pasiune..in curand! Asta inseamna ca voi vorbi si mai mult, nu?
Radio ul pentru mine este o emotie frumoasa si utila.
In urma cu 20 si ceva de ani vorbeam la antena unui mic radio. Dadeam mai incet muzica de pe caseta cu Ace of Base cumparata de la magazinul Central din Cluj-Napoca..Vaaai ce vorbeam!!!
Apoi cand a aparut teletextul la Tv citeam toate stirile cu voce tare..Voiam neaparat sa ajung la Radio. Munceam zi de zi. Munceam sa am dictie buna, sa am curaj sa vorbesc..Munceam si gata! A meritat:) Visul meu din copilarie s a indeplinit pana la urma.
Intr o zi de iarna in 2004, cand buna mea colega si prietena Dona Catalina (Camelia N.) m a invitat cu ea prin oras sa luam pulsul oamenilor in weekend. Era o emisiune faina la CD RADIO:) Apoi am auzit ca se cauta om pe sport la o emisiune cu studenti si despre studenti…

de 35 de ani...

Din nou tarziu in noapte..Din nou muzica buna. Ce muzica? Una tare faina, anii 80 :))) La ora asta nu merge altceva!
De data asta nu cotropesc pe nimeni precum a facut-o Sultanul Mahomed prin 1453 invadand Constantinopolul. 
2 fotografii, 2 domni. Un tata si un fiu. 2 Adrieni, acelasi sange..    Au trecut deja 35 de ani de cand nu mai este.  Defapt in 21 Aprilie s a intamplat intamplarea.
   Chestia ciudata este ca in fiecare an eu adun anii, ii simt, trece vremea. El ramane la fel! 
Deci in concluzie eu sunt mai in varsta decat propriul tata.
   Hai ca ne vedem mai incolo! Mult mai incolo..
Adrian Muntean (1983)

                                                               Adrian Muntean Jr. (2018)