Treceți la conținutul principal

In atentia PARINTILOR-Prima parte

Vor urma cateva episoade special realizate pentru parinti. Ca sa nu luati tot ce nu trebuie de pe facebook.

Noi am stat de vorba cu un specialist. Este vorba despre Edith Munteanu, psiholog.
Am aflat multe lucruri benefice si le vom imparti in cateva episoade.

Episodul 1:

Adrian Muntean: Din punct de vedere psihologic, care este varsta potrivita pentru intrarea unui copil in sala de sport (activitati sportive)?

Edith Munteanu: Copiii ar putea sa fie partasi la o activitate sportiva, sau sa se afilieze unui club sportiv, cand si parintii isi doresc lucrul acesta si copiii simt nevoia sa faca sport. Este foarte important ca in fazele incipiente ale achizitionarii acelor deprinderi motorii fine sau mai grosiere ale sportului respectiv, parintii sa serveasca un rol de model pentru copiii lor. Este esential in ceea ce priveste perceptia copilului in achizitionarea acelui sport. Daca copilul il va percepe pe parinte ca fiind acolo si sustinandu-l, lucrul acesta ar putea sa motiveze resursele personale pe care copilul le are pentru a face fata acelei activitati sportive. Nu este o varsta stabilita. Difera de la copil la copil.

Adrian Muntean: Parintii trebuie sa-si faca griji, ca cei mici nu fac sport? Trebuie sa ne punem intrabarea: Copilul meu are 3 ani, sau 4 si e musai sa-l ducem la un sport? Daca el nu vrea? sau nu e pregatit? Ce este de facut?

Edith Munteanu: Responsabilitatea cea mai importanta a parintelui in ceea ce priveste aceasta alegere sportiva sau alegere a intereselor potrivite pentru copil rezida in capacitatea parintelui de a observa domeniul inspre care inclina copilul. Daca il vede pe copil ca este mai inclinat catre o latura sportiva atunci poate sa examineze care ar putea sa fie acele avantaje personale care l-ar ajuta pe copil sa inceapa un anumit sport specific. De exemplu: mai degraba fotbal si nu baschet, sau mai degraba baschet si nu arte martiale.
Din nou, copiii nu ar trebui fortati de catre parinti sa faca un anumit sport pentru ca fortandu-i constant exista cel putin 2 dezavantaje care ar putea sa apara:
1- Relatia pe care ne-o formam cu copilul va avea de suferit din cauza presiunii parintelui pusa pe copil, aceea de a realiza un anumit sport specific.
2- Copilul va percepe aceasta presiune din partea parintelui ca o pedeapsa si nu ca o activitate placuta, ca o recompensa intrinseca pentru el. Si atunci ajungem din nou la intrebarea: Care este obiectivul pe care parintele il are cu copilul respectiv? Este un interes personal al parintelui ca copilul sa performeze intr-un anumit domeniu specificat si ales de catre parinte sau este alegerea copilului de a performa sustinut fiind de catre parinti intr-un domeniu pe care el il alege.

Daca te intereseaza si alte subiecte, te rog sa ne scrii pe adresa: contact@minutedemiscare.ro

Nu uitati, faceti cat mai multa MISCARE!Comentarii

Postări populare de pe acest blog

TOVARASUL

Dupa o lunga pauza de scris, revin in forta pe acordurile muzicii spaniole.

Bun regasit tuturor!

Cand am ceva de spus, e musai sa o spun! Fara ocolisuri si teama..
Zilele trecute am participat cu 5 copii la o selectie pe unitate (gradinita) pentru un concurs comunist si ciudat. Mi am promis ca nu voi mai participa niciodata la un asemenea circ gratuit!
Insa, cand am o idee buna si inovativa trebuie sa o arat si celorlalti.
Asa am ajuns sa particip, sa cred foarte mult in coregrafie, in copii si in mine, de ce nu:)))
Am pregatit o frumoasa coregrafie pe trambuline, un dans combinat cu exercitii fizice. Copiii erau imbracati in costume populare. Era un dans al CALUSARILOR.
Eu am fost multumit. Gradul de dificultate a fost destul de ridicat. Adica nu am dansat si ne am invartit fara rost cum fac ceilalti participanti.
Am venit cu ceva nou, ceva altfel care merita sa mearga mai departe.
Recunosc ca nu a fost un numar perfect, nu a fost o sincronizare perfecta. Vorbim de copii de 5 ani si …

de 35 de ani...

Din nou tarziu in noapte..Din nou muzica buna. Ce muzica? Una tare faina, anii 80 :))) La ora asta nu merge altceva!
De data asta nu cotropesc pe nimeni precum a facut-o Sultanul Mahomed prin 1453 invadand Constantinopolul. 
2 fotografii, 2 domni. Un tata si un fiu. 2 Adrieni, acelasi sange..    Au trecut deja 35 de ani de cand nu mai este.  Defapt in 21 Aprilie s a intamplat intamplarea.
   Chestia ciudata este ca in fiecare an eu adun anii, ii simt, trece vremea. El ramane la fel! 
Deci in concluzie eu sunt mai in varsta decat propriul tata.
   Hai ca ne vedem mai incolo! Mult mai incolo..
Adrian Muntean (1983)

                                                               Adrian Muntean Jr. (2018)

Doamna cu nume de Hypermarket!

Cred ca de 1 (un ) an doresc sa scriu de aceasta doamna...este o doamna educatoare. Trebuie sa educe niste copii. Insa ea se ocupa cu ce face domnul de Sport sau domnul de Miscare, sau domnul Minute. Nu conteaza, toate variantele sunt bune.
In Floresti, Asociatia pe care o administrez de 6 ani colaboreaza cu mai multe gradinite. Printre ele se numara si gradinita unde doamna cu nume de Hypermarket preda, este titular, este respectata, este "tinuta in brate" cum se spune :))) Am avut o colaborare tare buna la respectiva gradinita. Ciocolata nu a sosit, cafeaua nici atat, nici un alt fel de pachet nu a sosit la usa domniei sale si atunci totul s-a schimbat in rau pentru subsemnatul. Eu personal sunt contra micilor cadouri, fie ca merg la spital sau in alte parti. Nu dau domnule si gata! Fiecare si-a asumat meseria si trebuie sa mearga mai departe cu ea.
Aceasta doamna educatoare stia totul despre mine. Eram urmarit pe facebook. Am fost acuzat ca dau bani televiziunilor, postur…